Förhållandet mellan fysisk status och sjukskrivningar
Du som har anställda i ditt företag eller är anställd, har kanske märkt av att vissa personer är sjukskrivna oftare än vad andra är. Det har många gånger ett samband mellan många olika faktorer där den främsta förmodligen är sina levnadsförhållanden men mycket pekar också på att sjukskrivningar har ett stort samband tillsammans med en sämre fysik.
Vad innebär fysik?
Fysik kan ha två helt olika innebörder beroende på inom vilket område vi pratar. Den här gången handlar det om den fysiska förmågan vid träning men vad är egentligen en fysisk förmåga?
Enkelt förklarat så kan man säga att det är ens förmåga att utföra uppgifter som kräver fysisk ansträngning. Det kan vara allt från att springa 10km till att kunna leka med sina barn.
Vad skiljer en dålig fysik med en bra fysik?
Vad som skiljer en person från att ha en bra fysik till en dålig fysik är väldigt individuellt. Man skulle kunna säga att det beror på vilket typ av mål man har med sin fysiska ansträngning men även här kommer gränsen mellan bra och dålig fysik att vara svår att avgöra. Det eftersom allt är en bedömningsfråga och då kommer alla ha olika preferenser att jämföra med.
Det viktigaste här är att detta mer bedöms utifrån mål och personens egna hälsa och inte utifrån yttre bedömningar och sociala ideal i form av hur man bör se ut.
Oxford Academic
I en studie från Oxford Academic så jämförde man om kardiovaskulär kapacitet har ett samband med sjukfrånvaro och arbetskapacitet. I denna studie så gjorde man en baslinje analys med 185 st kommunanställda från Finland. Studien pågick under 6 månader och resultatet visade att personer med god fysisk förmåga enligt deras kriterier, har en lägre sjukfrånvaro, en högre arbetskapacitet samt upplever en högre livskvalitet. Resultaten visar även att personer med god kondition har 67% mindre i sjukfrånvarokostnad än de med dålig kondition.1
Carlstad Universitet
I en annan studie från Carlstad Universitet så kollade man om det fanns ett samband mellan låg fysisk aktivitet och sjukskrivningar via rörelseorganen. Det man gjorde i denna studie, var att man delade ut enkäter till oberoende personer på olika ställen för att svara på 8 olika frågor. Den här studien visade på att majoriteten av de som är fysiskt aktiva (64.2%) har inte varit sjukskriven medan majoriteten av de som är fysiskt inaktiva (76.9%) har varit sjukskriven någon gång.2
BMJ Open
BMJ Open jämförde om livsstilsrelaterade riskfaktorer, har ett samband med arbetskapacitet och sjukfrånvaro. Studien utfördes genom att 50 000 st slumpmässigt utvalda i åldrarna mellan 16 – 50 år fick svara på frågor som handlade om deras sjukfrånvaro under de senaste 12 månaderna. Med livsstilsrelaterade riskfaktorer så har man i denna studie valt att fokusera på övervikt i form av fetma samt även rökning. Resultatet visar att personer med högre andel fetma och personer som varit, eller är rökare, har en större chans att vara fysiskt inaktiv. Den andelen personer som är fysiskt inaktiva har en större risk för sjukskrivning och sämre arbetsförmåga än vad de som är fysiskt aktiva har.3
Slutsats
Man kan dra många olika slutsatser av allt det här men att fysisk inaktivitet och sämre livsvanor påverkar sjukskrivningar, arbetskapacitet och livskvalitet på ett negativt sätt är väldigt tydligt. Det vi tycker att man ska ta med sig från det här, är verkligen vikten av att röra på sig i vardagen. Att röra på sig behöver inte heller betyda att man måste göra den stereotypa gym- eller löpträningen. Det går att vara fysiskt aktiv på många olika sätt, det kan vara genom att ta promenader, gå ut och plocka svamp eller utföra trädgårdsarbete hemma. Det viktiga i allt är att all rörelse är bra rörelse.
Påverka dina förutsättningar
Det går att påverka sina förutsättningar på många olika sätt. Att få en god livskvalitet eller att leva som en fysisk aktiv är inte svårt bara man har viljestyrkan för det. Ofta handlar allt om att komma in i nya livsvanor och få in det i sina dagliga rutiner. Till en början kan sånt vara svårt då det alltid är lite jobbigt att ändra på det som sin egen kropp anser är en normal vardag men bara man lyckas pusha sig till att hålla sina rutiner under en kort period så vänjer sig också kroppen och allt kommer kännas mycket enklare.
De stora faktorer som går att påverka är sin kost och rörelseaktivitet under dagarna. Att få ett samband mellan dessa faktorer behöver inte vara svårt då det i det stora hela är enkla saker att lösa. Vi förstår dock problematiken som kan uppstå när man väl djupdyker i det eftersom förhållandet mellan kosten, aktiviteter och rutiner kan vara svårt till en början.
Vill du ha hjälp med detta så finns vi här. Vi skräddarsyr dina önskemål med dina hobbys och din vardagssituation för att det ska bli så enkelt och hållbart över tid som möjligt. Det viktiga är inte att du lyckas lösa det här under 1 vecka. Det bästa vore ju om man kan hålla sina nya rutiner i flera år. Det hjälper vi dig med!
Företagserbjudande
Driver du företag och har anställda där du upplever dessa problem?
Vi har företagserbjudanden som kan vara intressanta för att du ska spara in pengar på sjuklön. Kontakta oss via vår mail så tar vi ett kostnadsfritt möte där vi går igenom hur vi kan hjälpa er.
Scandinavian Mentality
Referenser
1, P. Kolu, J. Raitanen, H. Sievänen, K. Tokola, H. Vähä-Ypyä, E. Nieminen & T. Vasankari. (2022) Cardiorespiratory fitness is associated with sickness absence and work ability. https://academic.oup.com/occmed/article/72/7/478/6663782
2, Englund,H & Mosrati,A. (2014). Sambandet mellan fysisk aktivitet och sjukskrivningar (Uppsats, Karlstads Universitet) Karlstads Universitet Diva-Portal. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:725852/FULLTEXT01.pdf
3, M. Müller De Bortoli, I. Oellingrath, A. Kristin Moeller Fell, A. Burdorf & S. Robroek. (2021). Influence of lifestyle risk factors on work ability and sick leave in a general working population in Norway: a 5-year longitudinal study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7925900/#s3title